04 July 2014

Resepi untuk berbuka puasa part1

Okay harini nak share resepi untuk lauk pula..sebenarnya ruang ni akan jadi rujukan utk tuan punya blog bila nak masak2 next time..sbb saya pun bukan reti mana nak masak..cuma ada rasa minat and nak cuba masak;P ..masak ni bagi saya antara nak atau taknak je, kamu nak masak seribu daya..sekarang google jer yunk...senang!.taip jer apa yang kamu nak makan..sekelip mata~~poofff! keluar resepi..;p hehe kalau tak cuba buat..mana la nak pandaikan?;))... Okay bebuka puasa hari ni (5 ramadhan), saya amik turn masak.. So tetiba mai rasa nak makan udang masak lomak cili padi dan ayam masak merah;).. Meh try buat!


Resepi udang masak lemak cili padi

Bahan-bahan:

20 ekor udang (size medium)

10-15 tangkai cili padi dikisar(atau tumbuk pon boleh, kalau rase nak pedas lagi boleh laa kamu tambah lagi..biar menangis siap bila makan)

2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)

2 biji bawang besar (ditumbuk halus ataupun blend je skali dgn bawang besar+ cili padi+bawang putih)

1 btg serai diketuk ( jangan bagi hancur;p, just 2 3 kali ketuk guna pisau atau lesung batu jer )

2 sudu kecil Serbuk kunyit (nak guna kunyit hidup boleh jugak)

1 paket santan segar (atau 1 kotak santan dalam kotak laaa haha ;D)

Garam secukup rasa

1/2 biji tomato dikerat empat bahagian (ni optional, taknak letak pun tak ape)

Cara-cara buat:

Mula2 tuangkan santan ke dalam periuk (jangan hidupkan api lagi). Masukkan cili padi, bawang putih, bawang besar, serbuk kunyit dan serai ke dalam santan tadi. Kalau rasa2 tak cukup kuning tu?, tambah la kunyit skit lagi hehe

Kacau sehingga bahan2 dah sebati, pastu hidupkan api yang perlahan/kecil jer..dan kacau constantly..supaya santan tu sebati tak la pecah2;p

Masukkan tomato dan garam secukup rasa(kacau lagi tau! Sapa suruh brenti hehe)...then tunggu sampai mendidih dan wallaa! Dah siap! 

Kalau nak sedap lagi, letakkan hirisan daun kunyit ke..nak tambah kacang panjang pun boleh ;) .... Hehe


NEXT is ayammmmmm..... 


*gambo snap lelaju sebab housemate dah ready nak makan yer yob;p hehe*

RESEPI AYAM MASAK MERAH

Bahan-bahan:

5-6 ketul ayam (dah basuh,rendam jap dalam air yg letak asam jawa skit, then toskan)
5sudu besar lada giling
3ulas bawang putih dikisar
3biji bawang besar dikisar
1-2keping asam keping(nak guna asam jawa pun boleh)
Minyak masak
Sos cili
Kicap

Untuk hiasan* hirisan mayang bawang besar+lada+1/2 biji tomato yg dikerat empat(tomato lebih drp resepi kat atas;p)

Cara-cara buat:

Mula2 panaskan sedikit minyak masak dan tumiskan bawang putih sampai naik bau

Tambahkan bawang merah dan lada giling hingga baunya membuatkan kamu tak tahan nak bersin..jangan bersin kat ayam yer..pergi jauh skit sleeq kata hahaha *suka hati jer, tukar lirik;p* 

Pastu masukkan ayam dan tambah sedikit air.campakkan asam keping kedalam kuah..masukkan sos cili dan sedikit kicap..gula dan garam secukup rasa...ikut lidah kamu la macammana rasa sedapnya;p

Pastu biarkan mendidih sampai ayam empuk(da masak)..kalau nmpak kuah da nak kering tapi ayam xmasak lagi..tambah la air sikit.

Bila ayam dah masak dan kuah da pekat..tutup api.pastu campak la hirisan tomato,bawang besar dan lada tadi..gaul bagi rata..dah siapp;) ...dah boleh makan

Tapi jgn lupa baca doa makan dulu;) selamat berbuka puasa hehe

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails